Endüstri 4.0 Nedir? İlk Defa Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?
CNC İleri Teknoloji olarak ortaya çıktığı ilk günden beri desteklediğimiz Endüstri 4.0 kavramı; ilk kez 2011 yılında dünyanın en büyük endüstri fuarı olan Hannover Fair’da geniş kitlelere tanıtıldı. Endüstri 4.0 Federal hükümet'in desteğiyle de üretim sektörünün geleceğini ve izleyeceği yolu; otomasyon sistemleri, internet destekli üretim tabanlı veri alışverişini, üretim teknik ve teknolojilerinin komple bir terimidir.
Su ve buhar gücüyle mekanik üretim olarak ortaya çıkan 1.Sanayi Devrimi(Endüstri 1.0),Elektrik desteğiyle 2. Dönemine girmiştir.(Endüstri 2.0) Teknolojik gelişmelerin hızlanması ile tüm dünyada, evlere ve fabrikalara taşınmış, devamında dijitalleşmeyle birlikte 3.dönemine girmiştir(Endüstri 3.0). Otomasyon destekli üretimin başladığı Endüstri 3.0 döneminde, 1969 yılında ilk programlanabilir PLC’nin ortaya çıkışıyla beraber otomasyon sistemleriyle üretime yavaş yavaş giriş yapılmaya başlanmış ve ilk defa işçilik diye tabir edilen insan gücünün hata payını da kapsayan bu terim eskide kalmıştır. 2000’li yıllara gelindiğinde artık dünya için Endüstri 4.0 kavramı konuşulmaya başlanmış ve devamında detayları paylaşılmış ve bu yeni endüstri devriminin vaatleri açıklanmıştır.
20. yy. sonu ve 21. yy başı itibariyle, robotların aktif olarak üretimde yer almaya başlamasıyla beraber otomasyon sistemleri ve programlanabilir PLC sistemleri dünya üzerinde gitgide önem kazanmaya başlamıştır. 90’ların başında Japonya’da 40’tan fazla robot firmasının kurulması,insansız üretimin geleceği açısında önemli bir sinyal olmuştur. 2011’de açık bir dille duyurulan Endüstri 4.0 kavramı gelişen teknolojinin ve insan ihtiyaçlarının giderilmesi gerektiğinin bir sonucudur aslında. Artan nüfus ve buna bağlı kaynak tüketiminde yoğun artışı dünya üzerinde ki özellikle üretim tekniklerinin değişimi ve gelişimine yön veren bir durum haline gelmiştir.
Endüstri 4.0 üretimi, siber-fiziksel sistemleri vasıtasıyla sanal bir bilgi işlem dünyasında gerçekleştirir. Aslında Endüstri 4.0, gerçeklikle sanal dünyayı birleştiren, üretimde karlılığı getiren, zamandan tasarrufu sağlayan ve üretimde insan gücünü minimize eden bir kavramdır.Uzun soluklu bir geçiş dönemini kapsayan endüstri 4.0 üretimin geleceğini tayin eden çok önemli bir kavramdır.
Örnek vermek gerekirse, CNC işleme merkezi ve CNC torna tezgahları arasında sanal bir ortamda, makineler birbirleriyle iletişim kurabilir, kendi işleme süreçlerini ve hızlarını belirleyebilir, üretim aşamalarını planlayabilirler. Sensörler ve aktüatörler yardımıyla, tam manasıyla birbirleriyle konuşan sistemler, artık üretimlerini ve buna bağlı verimliliklerini tayin edebilmektedir. Tüm bu teknolojik ilerlemeler ve üretimde robotlaşmalar uzun soluklu ve dönüşüm çabasını içermektedir. CNC İleri Teknoloji olarak, yurtiçi ve yurtdışında sayısız anahtar teslim proje otomasyon sistemleriyle, Endüstri 4.0 için geçiş sürecine tecrübemizle büyük katkılar yapmaktayız ve yapmaya devam edeceğiz.
Endüstri 4.0 Avantajları Nelerdir?
CNC sektörünün en köklü kuruluşu olan CNC İleri Teknoloji firması olarak, yılların getirdiği tecrübe ve kaliteyle birlikte Endüstri 4.0’a geçiş sürecinde ki sorumluluklarımızın farkındayız.Mevcut ve gelecekte ki hedef müşterilerimiz için daima bugünü ve geleceği doğru değerlendirip, Boxy Autoloader projelerimizle üretimde verimlilik, devamında yüksek kaliteyi sağlamaktayız.Müşterilerimiz için;
– Düşük üretim maliyeti, yüksek karlılık
– Üretim esnekliği ve bunun sonucu olarak ürün çeşitliliği
– İş gücüne dayalı sınırları kaldırarak; zaman kazanımı ve üretim verimliliğini sürdürmek
– Artan verimlilikle yeni iş modelleri ve üretim planlarının geliştirilmesini sağlıyoruz.
En yeni endüstri devrimi için izleyici değil,sürecin parçası olmak için siz de Endüstri 4.0 için yerinizi alın.
Genar Özdemir
Automation & Turnkey Project Technical Support Engineer